Python Interview Questions
  • Python - Arithmetic Operators
    1. Increment val_1 by 2?
    A) val_1 + + 2
    B) val_1 += 2
    C) val_1 + + 2

    Answer: val_1 += 2
    2. What is the result of the following expression: 2 + 10 * 5 + 3 * 2 ?
    A) 126
    B) 58
    C) 110
    D) 112

    Answer: 58
    3. What is the result of the following expression: 6 * 8 / 2**3 - 2 * 2?
    A) 8
    B) 27644
    C) 2
    D) 13820

    Answer: 2
    4. What is the result of running the following code 1/2 * 2 # + 1:
    A) 2.0
    B) 1
    C) 1.0
    D) Nothing happens at all

    Answer: 1

    Explanation: The comment prevents the latter half of the line from running, so we only get 1/2 * 2 which is 1.0
    5. Which of the following result in integers in Python?
    A) 6/2
    B) 5 // 2
    C) 6.5 * 2

    Answer: 5 // 2

    Explanation: Even though the numbers do not cleanly divide, the double slash // is division that results in an integer in Python.
    6. What is the result of 111 % 7
    A) 15.8571428571428
    B) 105
    C) 6

    Answer: 6

    Explanation: 6 is the remainder. We can do 111 / 7, which is floored at 15. So then 15 * 7 = 105; to get to 111 we need 6 more.
    7. What type does the following expression result in 1.0 + 4 ?
    A) Integer
    B) Float

    Answer: Float

    Explanation: Whenever doing math with both floats and ints, the result is a float. Otherwise, we would potentially lose any of our data after the decimal point,.
    8. How can we add parenthesis to the following expression to make it equal 100: 1 + 9 * 10 ?
    A) (1 + 9) * 10
    B) It already equals 100
    C) (1 + 9 * 10)
    D) 1 + (9 * 10)

    Answer: (1 + 9) * 10
    9. What is the result of 16 // 6
    A) 2
    B) 2.666666666665
    C) 3

    Answer: 2

  • Apply for an intership with Datai Analytics by filling your email, name and phone number