Python Interview Questions
  • Python - Conditions and Branching
    1. List the 3 keywords used for conditional execution?
    A) = = != <>
    B) if else elif
    C) and or not

    Answer: if else elif
    2. List the 6 conditional operators?
    A) and or not xor neg pos
    B) if else elif and or not
    C) > < >= <= == !=

    Answer: > < >= <= == !=
    3. What is the name of the operator used to assign 1 of 2 values depending on a condition?
    A) logical operator
    B) conditional operator
    C) ternary operator

    Answer: ternary operator
    4. List the 3 logical operators?
    A) and or not
    B) = = != <>
    C) and xor not

    Answer: and xor not
    5. Write code that adds num_1 to num_2 and saves the result to sum?
    A) sum = num_1 + num_2
    B) sum = add(num_1, num_2)
    C) sum <= num_1 + num_2

    Answer: sum = num_1 + num_2
    6. What operator returns the remainder of a division?
    A) %
    B) /
    C) div

    Answer: %
    7. Use modulus in a condition to test for an even value?
    A) if (i % 2) == 0
    B) if (i / 2) == 0
    C) if (i div 2) == 0

    Answer: if (i % 2) == 0
    8. How do you cast num_1 from a string to an int?
    A) num_1 = str(num_1)
    B) num_1 = integer(num_1)
    C) num_1 = int(num_1)

    Answer: num_1 = int(num_1)
    9. Show the part between curly brackets you would use to format a float to show only 2 decimal values?
    A) {.2f}
    B) {:.2f}
    C) {:.2d}

    Answer: {:.2f}
    10. Write the print function using format to output this for example 1 + 2 = 3?
    A) format("1 + 2 = 3")
    B) print(format("1 + 2 = 3"))
    C) print("{} + {} = {}".format(1,2,3))

    Answer: print("{} + {} = {}".format(1,2,3))

  • Apply for an intership with Datai Analytics by filling your email, name and phone number