Python Interview Questions
  • Python - Expressions & Variables
    1. What is the result of the following code segment: 1/2
    A) 0.5
    B) 0
    C) - 0.5

    Answer: 0.5

    Explanation: a / corresponds to regular division
    2. What is the value of x after the following lines of code:
    x=2
    x=x+2
    A) 4
    B) 2
    C) 5

    Answer: 4

    Explanation: The value x=x+2 changes the value of x, if x is assigned to its self. It's helpful to replace the value of x with its current value in this case 2 or x=2+2.
    3. What is the result of the following operation 3+2*2?
    A) 3
    B) 7
    C) 9

    Answer: 7

    Explanation: Python follows the standard mathematical conventions
    4. In Python 3, what is the type of the variable x after the following: x=2/2
    A) float
    B) int
    C) error

    Answer: float

    Explanation: In Python 3, regular division always results in a float
    5. Data that is assigned a name is called what?
    A) Data type
    B) Variable
    C) Name

    Answer: Variable
    6. A variable name can start with what 2 characters?
    A) A letter or underscore
    B) A letter or number
    C) A upper or lowercase letter

    Answer: A letter or underscore
    7. Is the following valid Python code:

    i_am_string = "hello world"
    i_am_string = 73
    i_am_string = True

    A) Yes
    B) No

    Answer: Yes

    Explanation: Python is dynamically typed, meaning that variables can change type!
    8. True or False: Variables must be assigned before they can be used.
    A) True
    B) False

    Answer: True
    9. Variables can be: 
    A) assigned to other variables
    B) reassigned at any time
    C) assigned at the same time as other variables
    D) all of the above

    Answer: all of the above
    10. Is 24hrs a valid variable name?
    A) Yes
    B) No

    Answer: No

    Explanation: Variables can't start with a number in Python.
    11. Is my_1st_variable a valid variable name?
    A) Yes
    B) No

    Answer: Yes

    Explanation: Numbers can be used as long as they aren't at the beginning.
    12. Python programmers prefer to name most variables using...
    A) lower_snake_case
    B) UpperCamelCase
    C) CAPITAL_SNAKE_CASE
    D) lower-dash-case

    Answer: lower_snake_case

  • Apply for an intership with Datai Analytics by filling your email, name and phone number